Vysokoškoláci môžu o študentskú pôžičku požiadať do 15. júna

11.06.2012 Bratislava

Bratislava 11. júna (TASR) – Vysokoškoláci, ktorí majú záujem o pôžičku zo Študentského pôžičkového fondu (ŠPF), môžu o ňu požiadať do 15. júna. Tento termín však neplatí pre prvákov. Tí musia počkať do jesene, keď už budú riadne zapísaní na vysokej škole. Žiadosť potom môžu poslať do 10. októbra.

Všetci vysokoškolskí študenti (okrem prvákov) tak môžu na podanie žiadosti využiť oba termíny – 15. jún aj 10. október. Formulár podávajú na študijnom oddelení v rámci svojej fakulty. V prípade nevyhnutnosti sa o pôžičku môžu uchádzať počas celého akademického roka, najneskôr však do 31. marca. Musia si byť ale vedomí toho, že čím neskôr o ňu požiadajú, o to menšiu časť z nej môžu získať. Maximálna výška pôžičky je 1328 eur na akademický rok. „Študent sa môže rozhodnúť, o akú výšku pôžičky požiada. Na výber má štyri sumy – 332 eur, 664 eur, 996 eur alebo plnú výšku,“ spresnil riaditeľ ŠPF Pavol Kučmáš. Termíny pre zahraničných študentov sa trochu líšia. Žiadosť môžu zaslať do ŠPF do 31. júla alebo 20. októbra. Na pôžičku majú nárok aj študenti v postavení zahraničného Slováka študujúci na Slovensku.

Študenti pôžičku z ŠPF splácajú po skončení školy s trojpercentným úrokom. Súčasný zákon umožňuje splácať už počas školy, a to bezúročne. „Nepovažujeme to však za veľmi seriózne, keď niekto deklaruje, že potrebuje pôžičku, lebo nemá na štúdium a zároveň spláca tú pôžičku počas štúdia,“ zdôvodnil riaditeľ ŠPF. Na splatenie pôžičky majú študenti desať rokov.

Pôžička sa priznáva študentovi, ktorý dosahuje počas vysokoškolského štúdia výborný prospech alebo je občanom so zmenenou pracovnou schopnosťou s ťažším zdravotným postihnutím, poberá sociálne štipendium alebo je jeho priemerný mesačný príjem na člena domácnosti ku dňu podania žiadosti o pôžičku nižší ako minimálna mzda.

Naopak, o pôžičku nemôže požiadať vysokoškolák, ktorý opakuje ročník, ak dôvodom nie sú vážne zdravotné dôvody, ani v prípade, že prestúpil v ďalšom školskom roku do nižšieho ročníka fakulty alebo inej vysokej školy. Uchádzať sa o výhodnú pôžičku nemôže ani ten, kto v predchádzajúcom školskom roku prerušil štúdium okrem tých prípadov, ak sa študent zúčastnil na medzinárodnej výmennej stáži so súhlasom vysokej školy alebo na pastoračnej činnosti bohoslovcov, ktorú mali pred vysviackou.
 

Vyberte región